V pomladne barve odeto stanovanje

Napisal/a: Valentina Vovk, 12. May, 2017

Fotogrfija, Celovito, pogled v dnevni prostor z jedilnico in pultom za zajtrokovanje, dodatki Lesnina

Stanovanje, veliko slabih 60 kvadratnih metrov, je bilo nekoč dom treh družinskih članov. Bilo je klasično blokovsko stanovanje z več manjšimi prostori. Opremljeno je bilo v različnih dekorjih lesa, zato je v njem prevladovala rjava barva.

Gospa si je pri opremi zaželela nečesa „dramatično” novega, saj se je prejšnje zastarele opreme že dodobra nasitila. Prav zaradi dominacije rjave barve in majhnosti prostorov je stanovanje delovalo temačno in utesnjeno. V dnevni sobi je bila spalna niša za starše, v drugi sobi pa je bila sinova mladinska soba.

Fotografija, Celovito, dnevna soba s spalno nišo, pred prenovo

Sedaj gospe v stanovanju družbo delata le njeni mački. Novo poglavje v življenju je želela odpreti tudi z vnosom nove svežine v svoj dom. K nam je prišla z željo po koreniti spremembi, predvsem pa si je želela dom narediti svetel, poln svežih barv in prostorske odprtosti. Prenova stanovanja je bila temeljita, saj smo ga spremenili do neprepoznavnosti. Pri projektiranju smo v največji možni meri upoštevali njene želje, prevladujočo barvno lestvico pa smo izbrali na podlagi vprašalnika, ki ga izpolnijo vse naše stranke. Iz njenih odgovorov in opravljenih pogovorov z naročnico smo izvedeli, da si ne želi retro sloga, temveč moderne opreme.

Fotografija, Celovito, prenovljena dnevna soba, dodatki Lesnina

Tako je nastal sodobno opremljen dom s številnimi premišljenimi podrobnostmi, ki dodajo piko na i. Ker je vse skrbno načrtovano, imata svoje predvidene kotičke tudi mucki. Za posodi s hrano in vodo je denimo predvidena niša v enem izmed spodnjih elementov v kuhinji, medtem ko je mačje stranišče domiselno skrito v vhodni veži, in sicer pod klopjo za preobuvanje.

Fotografija, Celovito, predsoba pred in po prenovi

Pri prenovi smo podrli nekaj sten, tako da smo prostor odprli, saj je bil ta prej razdeljen na več manjših. Majhne in pred nekaj leti prenovljene kopalnice nismo razbijali, le obstoječo talno keramiko smo prekrili s samorazlivno epoksi maso. Zamenjali smo dotrajano sanitarno keramiko – straniščna školjka s kotličkom in umivalnik z vgradno omarico sta nova. Da bi pridobili prostor v pregovorno majhni blokovski kopalnici, smo pralni stroj preselili pod kuhinjski pult.

Fotografija, Celovito, kopalnica pred in po prenovi

V dnevni sobi smo podrli eno steno in tako prostor naredili bolj zračen. V tem stanovanju je glavnina pohištva narejena po naših načrtih, uporabili pa smo tudi nekaj tipskih kosov, ki jih je naš mizar po potrebi prilagodil prostoru. Kuhinja z zajtrkovalnim pultom je v celoti narejena po meri, prav tako jedilna miza. Markantna fototapeta ob jedilni mizi oziroma za sedežno klopjo je prav tako unikatna in narejena po naših izrisih v barvah iz barvne lestvice, v prostor vnese igrivost in val svežine.


Fotografija, Celovito, kuhinja pred prenovo

Fotografija, Celovito, kuhinja po prenovi, dodatki Lesnina

Fotografija, Celovito, kuhinja, jedilnica in zajtrkovalni pult z detajli, dodatki Lesnina

V spalnici smo upoštevali željo naročnice, da bi bila postelja ob steni in ne na sredini prostora. Želela je udoben, varen in deloma zaprt kotiček za spanje. Tako smo posteljo in pregradno omaro v celoti naredili po meri, medtem ko je garderobna omara tipska z nekaj dodatnimi kosi po meri.

Fotografija, Celovito, spalnica pred prenovoFotografija, Celovito, spalnica in bralni kotiček po prenovi, dodatki LesninaFotografija, Celovito, vgradna in pregradna omara v spalnici sta tipski, vendar delno prirejeni

Ker leži postelja tik ob steni, smo pridobili dodaten prostor ob oknu. Tu smo uredili udoben bralno počivalni kotiček, ki ga je moč hitro spremeniti v prostor za meditacijo ali telesno vadbo. Pregradna omara, ki posteljo ločuje od počivalnega dela sobe, je delno zaprta, delno pa odprta, tako da je v njej dosti prostora za shranjevanje in razporejanje ljubih dekorativnih predmetov.

Dodatki, ki smo jih uporabili za stajling stanovanja, so iz trgovine Lesnina. Stanovanje je bilo posneto tudi za oddajo TV Ambienti, posnetek si lahko ogledate tukaj.


Podatki o projektu:

Čas načrtovanja: 4 mesece
Čas izvedbe: 3 mesece

Skupna vrednost investicije v prenovo: 40.000 EUR

Objavljeno v: prenova, stanovanje, projekti, celovita preobrazba, pohištvo po meri, tipsko pohištvo.

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi celovito prenovili hišo ali stanovanje ampak ne veste kako?

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …