Poletje na balkonu

Napisal/a: Valentina Vovk, 11. June, 2015Poletje je že v polnem razcvetu in tako se tudi mi vedno več časa zadržujemo zunaj. Podnevi iščemo senco, prostor kjer se bomo prijetno ohladili in osvežili, ob toplih poletnih večerih pa se radi družimo na prostem.Tudi kadar smo doma se radi zadržujemo na balkonu ali terasi, če sta le ta primerno opremljena. Naša stanovanja imajo pogosto majhne in ozke balkone, za katere se nam zdi, da jih je izjemno težko urediti. Zato se, vsaj po mojih izkušnjah najpogosteje zgodi, da balkon postane neke vrste “svaštarnica”, prostor ki je namenjen obešanju perila in prostor za kadilce.

Vir: Pinterest


V resnici pa se da, iz še tako majhnega balkona ustvariti malo privatno oazo, ki bo prijetna poletna razširitev našega bivalnega prostora. Balkon na katerem si bomo po napornem delovnem dnevu privoščili lahek obrok in osvežilno pijačo ob večerih pa posedeli na njem si z malo truda in nekaj praktičnih nasvetov lahko uredimo zelo hitro. Na balkonu si lahko uredite tudi mini žar za peko, delovni kotiček, prostor za skupne večerne obede in podobno. Nekaj zanimivih smo za vas zbrali na kolažu spodaj. Poleg tega ni odveč poudariti, da je kvadratni meter naših nepremičnin tako drag, da bi bila res velika škoda če ga v celoti ne izkoristimo. Zbrali smo sedem pomembnih elementov na katere je dobro pomisliti pri urejanju vašega balkona in tudi nekaj fotografij za inspiracijo.

Vir: Pinterest

1. Uredite si prostor za sedenje

To je lahko samo en udoben stol, talna blazina ali pa vreča za sedenje. Pomembno je, da nam je udobno, ko se odločimo za branje, kofetkanje ali pa samo za nastavljanje sončnim žarkom.

2. Prostor za odlaganje

Na majhnem balkonu ne potrebujete nujno mizice, saj bi ta zasedla preveč prostora. Za odlaganje pijače lahko uporabite tudi majhno poličko ali pa pručko.

3. Posadite rastline

Ustvarite si svojo zeleno oazo. Biti zunaj vedno povezujemo s tem, da smo v naravi. Tudi če vaš mali balkonček gleda na sosednjo stolpnico, se boste na njem, če bo veliko zelenja, počutil prijetno. Posadite si zelišča, ki jih boste lahko uporabljali za kuho. Morda najdete prostor tudi za kakšen češnjev paradižnik ali papriko. Plezalke naprimer so zelo primerne rastline za ozelenitev večje površine. Če imate na balkonu korita ste “zmagali”, sicer uporabite viseča plastična, ki jih pritrdite na ograjo. Za še več zelenja si omislite lestev ali leseno oblogo, na katero obešate lončke z zelenjem.

Vir: Pinterest

4. Poskrbite za prijetno osvetljavo

Ni prave poletne noči brez prijetne osvetljave. To lahko dosežete z lampijončki na vrvici, visečimi lanternami ali pa s čajnimi svečkami. Zaradi lučk in sofisticirane svetlobe bo vaš balkon ob večerih še toliko bolj prijeten za druženje.

Vir: Pinterest

5. Poskrbite za zasebnost

Če je vaš balkon obrnjen proti ulici ali sosednji stavbi, vam morda ne bo prijetno, da bi se sončili ali posedali na njem. Privatnost lahko ustvarite denimo z bambusovimi ali platnenimi zastirkami, z različnimi paneli in podobno. Važno je da se zaščitite pred neželjenimi pogledi in se v svoji mali oazi počutite udobno.

6. Tekstil

Pisane blazine in mehke bombažne deke bodo prišle prav takrat, ko se sonce skrije. Kadar je vlažno in deževno vreme jih pospravimo v košaro, če imamo na balkonu prostor zanjo. Sicer jih odnesemo v stanovanje, kjer dodatna blazina ali mehka deka nikoli nista odveč.

Vir: Pinterest

7. Prektijte tla

Grda betonska tla ali star teraco, kot ga ima večina balkonov nista ravno privlačna. Tla lahko prekrijete z lesenimi paneli, ki se dobijo v večjih trgovinah za dom. Za bolj boemsko vzdušje pa si lahko omislite tudi bombažni tepih ali pa takšnega iz pvc materiala, ki so bolj pisani in živahni. Pazite pri izbiri barve tal saj se temne barve na sončnih balkonih lahko zelo segrejejo.

Vir: Pinterest

Objavljeno v: nasveti.

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi prenovili stanovanje, na novo opremili otroško sobo ali uredili vrt, ampak ne veste kako?
Oglejte si naše pakete ali pa nas pokličite za nasvet na 059 713 620.

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …