Navdih iz rokodelstva

Napisal/a: Valentina Vovk, 5. November, 2015

fotografije, vir: archiproducts

Kadar po spletu iščemo zanimive izdelke za opremljanje naših interierjev pogosto najdemo kaj takega kar nam vzame sapo. Prav v ta namen imamo na Pinterestu eno mapo, kamor spravljamo vse te lepote, ki bodo morda v prihodnosti prišle prav, ali pa jih bomo celo lahko uporabili v katerem izmed projektov.

Vsake toliko časa malo pogledam v to mapo, za inspiracijo ali pa kar tako, da zadostim dnevni dozi lepega, ki je nujno potrebna v mojem življenju. Zakaj tega kar je všeč meni in mojim sodelavcem ne bi delila z vami, sem se vprašala? Lepo je deliti in se na ta način virtualno povezovati z osebami, ki imajo podoben okus in so jim takšne stvari blizu.


Tokrat vam predstavljam linijo izdelkov za dom, belgijske oblikovalke Charlotte Lancelot, ki jo je oblikovala za špansko podjetje Gan.

fotografije, vir: archiproducts

Podjetje Gandia Blasco oziroma Gan je bilo ustanovljeno leta 1941 v Španiji kot družinsko podjetje. Njihovo glavno področje delovanja je bila proizvodnja odej. Danes ima podjetje dve različni proizvodni liniji, Gan Preproge in GAN pohištvo, ki se prodajajo pod blagovno znamko Gandia Blasco. José Gandía-Blasco, lastnik in predsednik družbe, se je v osemdesetih letih, po dobrih štirih desetletjih uspešnega delovanja družbe, odločil prevetriti ter posodobiti svoje podjetje. Vspostavil je serijo sodelovanj z različnimi oblikovalci in je tako poleg obrtniške odličnosti uspel opozoriti tudi s kvalitetnim dizajnom, ki je danes zaščitni znak podjetja. Gan velja za zgodbo o uspehu in je sinonim za prefinjeno oblikovanje, ki svoj navdih išče v naravi.


fotografije, vir: archiproducts

Kolekcija oblikovalke Charlotte Lancelot, ki nas je navdušila se imenuje SILAÏ, kar v indijskem jeziku pomeni šiv oziroma v tem primeru vbod, saj gre za interpretacijo vsem dobro poznanega križnega vezenja. Gre za tehniko, ki spominja na neke pretkle čase, kar vzbuja nostalgična občutja na čase, ko sta bila za izdelavo potrebna čas in vstrajnost.

V hitrem tempu življenja v katerem smo se znašli, je ročno delo vedno bolj cenjeno zato se pogumneje postavlja ob bok masovni produkciji. Trajnostno, ročno in premišljeno oblikovanje narejeno iz naravnih materialov nasproti masovni proizvodnji hitro zamenljivih izdelkov iz umetnih materialov. Če ste vsaj malo trajnostno naravnani in sodite med tiste ki se upirajo masovni proizvodnji in pobesnelemu potrošništvu, je očitno na katero stran se boste postavili.


fotografije, vir: archiproducts


Kolekcija izdelkov SILAÏ je odličen primer takšnega oblikovanja. Izdelki so ročno vezeni z debelo volneno prejo na pvc mrežo. Kolekcijo sestavljajo lahke preproge, blazine, pufi in male stranske mizice. Nam je vse skupaj zelo všeč, kaj pa vam?

Več na: http://www.archiproducts.com/en/news/44999/wool-wo…

Objavljeno v: blog, dizajn, izdelki, izbrali smo.

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi celovito prenovili hišo ali stanovanje ampak ne veste kako?

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …