Maksimalizem v opremljanju

Napisal/a: Valentina Vovk, 30. September, 2016

Fotografija, vir Pinterest

V kataloških in revijalnih objavah lepih ureditev notranjosti običajno srečujemo napol prazne, prečiščene prostore, ki prepogosto delujejo hladno in neosebno. Če sodim po sebi in svojih prijateljih in znancih, lahko rečem, da se tovrstne podobe nikakor ne skladajo z realnostjo našega vsakdana.

V resničnem svetu imamo ljudje veliko predmetov, od katerih se je težko ločiti. Po navadi so to spomini v obliki ljubih stvari, fotografij, plakatov, knjig, okrasnih predmetov in podobnega. Res je tudi, da so nam, še posebej v revijah, pogosto všeč umirjene barvne lestvice, čeprav nimamo prav nič proti barvam. Nasprotno: z vremenom zaznamovan les, pastelne barve in modrikasto turkizni odtenki nas spominjajo na poletja, preživeta ob morju. Le kdo si ne bi želel, da bi ga počitniško ležerni občutki prevevali skozi vse leto, tudi v megleno zimski Ljubljani. Živahne barve in pisani vzorci na tkaninah nas spominjajo na ljuba potovanja, orientalska preproga iz hodnika je lahko drag spomin na študentsko obdobje, ko smo jo vse potovanje prenašali v nahrbtniku … Zakaj bi skrivali pred pogledom nekaj, kar nas razveseljuje in nam obenem prebuja lepe spomine. Morda formula res ni univerzalna, vendar znajo nekateri kot ljubek dekor uporabiti tudi stekleničke parfuma, lepe papirnate brisače in podobno.

Fotografija, vir Pinterest

Fotografija, vir Pinterest

Maksimalizem je, kot pove že ime, čisto nasprotje minimalističnega sloga opremljanja, ki ga odlikujejo čiste linije, nevtralne barve in pohištvo preprostih ravnih oblik. V minimalističnem domu je večina »domačih« stvari varno skrita pred pogledi. Maksimalisti pa se bolj ali manj požvižgajo na vsa pisana in nepisana načrtovalska pravila in so pri oblikovanju svojega doma izjemno drzni. Njihovo edino pravilo se običajno glasi »več je več«, saj verjamejo, da je okrašen dom lepši. To pa seveda s seboj prinese tudi določeno tveganje, da se bo vsega skupaj na koncu prijela oznaka »kičasto«. Če se tovrstnega opremljanja lotimo z občutkom in smo pozorni na detajle, je končni rezultat lahko izjemen. Bistvo takšnega pristopa je v tem, da dom s pomočjo barv in vseh mogočih dodatkov odseva večplastnost in raznolikost stanovalcev.

Fotografija, vir Pinterest

Fotografija, vir Pinterest

Kakorkoli že: ljudje smo različni in prav je tako. Si predstavljate, da bi imeli domove vsi urejene po enotnem vzorcu? Maksimalizem je običajno blizu ljudem, ki visoko cenijo razgibanost življenja in so nadpovprečno ustvarjalni – umetniki, znanstveniki, pisatelji in podobni profili. Prav ti imajo običajno tudi dobro izbrušen okus za podrobnosti in so nostalgične duše, nagnjene k zbiranju in arhiviranju ljubih predmetov.


Fotografija, vir Pinterest

Fotografija, vir Pinterest

Fotografija, vir Pinterest

Če tudi vi obožujete igranje z barvami, vzorci in teksturami, če vas motijo prazni prostori in niste zadovoljni, dokler vsakega kotička svojega doma ne napolnite s plakatom, sliko ali kakšnim drugim domiselnim kosom, potem je odgovor na dlani: tudi vi ste maksimalist.

Bi radi prebrali podobne članke in pogledali še več kreativnih domovanj? Kliknite na spodnje povezave :)

- A MAXIMALIST’S LAYERED BOHEMIAN HOME

- MAXIMALIST GUY MAESTRI

- MY DOMAINE

-THE JUNGALOW’S L.A.OFFICE

- A HOME WHERE CREATIVITY AND FAMILY ARE KING


Objavljeno v: interier, trendi, opremljanje, maksimalizem.

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi celovito prenovili hišo ali stanovanje ampak ne veste kako?

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …