Kako iz ene sobe naredimo dve?

Napisal/a: Urška Masten, 18. November, 2013

Foto: celovito.si

Družina z otroki živi v hiši z vrtom … Hmmm … To je želja marsikoga med nami, vendar je žal za večino danes precej težko uresničljiva. Zaradi vsesplošne krize smo danes mladi lahko presrečni že, če smo na svojem, pa čeprav v majhnem stanovanju. Če vam je zgodba poznana, naj vam povem, da ni vse tako “črno”. Tudi na majhni površini se da urediti veliko, če le dobro razmislimo, kaj res potrebujemo, in maksimalno izkoristimo vsak kotiček, ki nam je na voljo. Danes pišem o tem, kako smo rešili prostorski problem najine družine in na slabih 15 m2 uredili spalnico in otroško sobo, ki nas z uporabnostjo presenečata vsak dan.

Tudi na majhni površini se da urediti veliko, če le dobro razmislimo, kaj res potrebujemo, in maksimalno izkoristimo vsak kotiček, ki nam je na voljo.

Začelo se je precej običajno … No voljo smo imeli klasično sobo, spalnico, dimenzij 3,6 x 4,15 in enim oknom, v kateri sva želela imeti ločene spalne dele za otroka in za naju, nekaj prostora za otroško igro ter čim več omar za shranjevanje. Da bo pravično, sva sobo razdelila na dva dela, enega za naju in drugega za otroka. Sebi sva uredila prehodno spalnico s posteljo velikosti 160 x 200 cm in 4 m (!) garderobnih omar.

Tloris sobe

Spalnica res nima svojega okna, a ker je čez dan ne uporabljava, prav nič ne moti, da nima direktne dnevne svetlobe. Čez dan spalnica posredno dobi dovolj svetlobe skozi dvoja odprta vrata in prižiganje luči sploh ni potrebno. Na začetku sva mislila, da spalnica čez dan ne bo zelo uporaben prostor, vendar se je izkazalo, da je spalnica podaljšek otroške sobe in pravo domišljijsko igrišče.

Foto: celovito.si

Postelja, ki je s treh strani obdana z oblazinjenimi stenami, je prav varen “trampolin”. Razsežnost velike postelje pa je za otroke tako brezmejna, da je postelja morje in plaža, plesišče, vrtec in še marsikaj. “Kam smo skrili 4 metre garderobnih omar?” se morda sprašujete … 2 metra globokih omar, ki segajo od tal do stropa smo postavili nasproti postelje za vrata, 2 metra omar pa sta vzdolž predelne stene in sta dostopna s postelje. Spodnji del so omare z dvižnimi vratci, zgoraj pa so viseče omare s policami. Spodnje omarice hkrati služijo tudi kot nočna omarica oziroma odlagalni prostor. Vzglavje postelje skriva še dve nočni omarici za shranjevanje manjših priročnih stvari.

Foto: celovito.si

Hčerki sta dobili drugo polovico sobe z oknom, v katero se vstopa preko spalnice. Ker smo jima želeli zagotoviti čim več prostora za igro, v otroški sobi ni garderobnih omar, temveč so le omare in police za igrače. Ker sta še majhni, je soba zasnovana tako, da bo rasla z njima. Trenutno ima starejša hči visoko posteljo (80 x 200 cm), da je na tleh čim več prostora za igranje, dojenčica pa je še v otroški posteljici. Hoja po stopnicah je seveda zelo zabavna in naša večja punca se počuti zelo odraslo, ker ima visoko posteljo. Ko bo mlajša hčerka zrasla, bomo spodaj postavili še eno posteljo z omaro, stopnice bo zamenjala lestev in nastal bo pograd. Tako kot spalnica tudi otroška soba skriva nekaj zanimivih rešitev.

Foto: celovito.si

Omara ob visoki postelji služi kot omara in nočna omarica s strani postelje. Otroška hišica (o tem več drugič) pod posteljo je zložljiva in se lahko hitro pospravi, če potrebujemo več prostora, na primer za telovadbo. Vrata v otroško sobo se odpirajo krilno za 180˚ in tako v odprti poziciji postanejo praktično neopazna. Ko bosta hčerki potrebovali pisalno mizo, se bo nasproti postelj postavila velika miza dolžine 2 m, kar bo zadostovalo za dve pisalni mesti. V sobi je prav tako še nekaj prostorske rezerve: če bomo potrebovali več omar, bomo nad pisalno mizo postavili še visečo omaro. Ker otroci hitro rastejo, smo rešitev načrtovali tako, da bo zadostovala vsaj 10 let. V tem času pa se nam lahko uresniči tudi že tista prva želja …

Foto: celovito.si

Večinoma ne potrebujemo vsega, kar si želimo. Z nekaj iznajdljivosti pa lahko želje izpolnimo tudi malo drugače. Če imate sanje in na videz premalo prostora, nas pokličite in s “čarovnijo” vam bomo pomagali, da se vam želje uresničijo. ;)

Objavljeno v: projekti, nasveti, preobrazba prostora.

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi celovito prenovili hišo ali stanovanje ampak ne veste kako?

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …