Kaj prinaša EKO SKLAD 2014 za stanovanjske stavbe?

Napisal/a: , 4. March, 2014

EKO SKLAD je objavil javni poziv 24SUB-OB14 in 25SUB-OB14 za pridobitev nepovratnih finančnih sredstev za leto 2014. Če razmišljate o energetski prenovi objekta, potem je pravi čas, da stopite v akcijo. Pogoji so podobni kot lansko leto, potrebno je le dobro prebrati besedilo, saj so se nekateri pogoji malenkost zaostrili.

Ukrepi, ki jih letos predvideva sklad, so:

A - vgradnja solarnega ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi   
B - vgradnja kurilne naprave za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na lesno biomaso
C - vgradnja toplotne črpalke za pripravo sanitarne tople vode in/ali centralno ogrevanje stanovanjske stavbe.
D - priključitev starejše eno ali dvostanovanjske stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije 
E - vgradnja energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva v starejši stanovanjski stavbi   
F - toplotna izolacija fasade starejše eno ali dvostanovanjske stavbe   
G - toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru v starejši eno ali dvostanovanjski stavbi   
H - vgradnja prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v stanovanjski stavbi        

I - gradnja ali nakup pasivne oziroma skoraj nič energijske stanovanjske stavbe in celovita obnova starejše stanovanjske stavbe 

I.a - gradnja ali nakup pasivne oziroma skoraj nič energijske stanovanjske stavbe
I.b - celovita obnova starejše stanovanjske stavbe   

J - nakup stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi, zgrajeni ali prenovljeni v pasivnem oziroma skoraj nič energijskem razredu

Nove so višje spodbude do 50 % priznanih stroškov naložbe za nekatere ukrepe pri obnovi stavb na območjih s sprejetim odlokom o načrtu za kakovost zraka in sicer v občinah: Ljubljana, Maribor, Kranj, Celje, Novo Mesto, Murska Sobota, Hrastnik, Zagorje in Trbovlje.

Za ukrep C za vgradnja toplotne črpalke so letošnje spodbude nekoliko višje kot lansko leto in sicer: 

Za ukrep H vgradnja prezračevanja z rekuperacijo pa nekoliko nižji in sicer znaša do 25 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2.000 € za izvedbo centralnega prezračevalnega sistema za posamezno stanovanje oziroma največ 300 € na vgrajeno enoto lokalnega sistema prezračevanja.

Bistvena sprememba pa je v pogojih spodbude I.a - za gradnjo ali nakup pasivne oziroma skoraj nič energijske stanovanjske stavbe. Novi pogoji namreč zahtevajo maksimalno vrednost rabe energije za ogrevanje (Qh), izračunane po metodi za pasivne stavbe »PHPP«, 15 kWh/m2a (lani 25 kWh/m2a)Spodbude znašajo od 62 - 125 € na m2 neto ogrevane površine stavbe, odvisno od izolacijskih materialov in porabe energije.

Nov in zelo zanimiv je tudi ukrep I.b - za celovito obnovo starejše stanovanjske stavbe. Poraba energije za ogrevanje morab biti manjša od 35kWh/m2a (izračunana na podlagi PHPP za mesto Ljubljana). Obvezna je vgradnja oken s toplotno prehodnostjo U ≤ 1,0 W/m2K in vgradnja ene od oblik centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka. Spodbuda je dodeljena za največ 200 m2 za samostojno stoječo enostanovanjsko hišo oz. 150 m2 za vrstno hišo ali za eno stanovanje v dvojčku. Spodbude znašajo od 62 - 125 € na m2 neto ogrevane površine stavbe, odvisno od izolacijskih materialov in porabe energije.

Podrobne informacije najdete na:
JAVNI POZIV 24SUB-OB14
Glavna stran razpisa

V kolikor pa se vam pri branju od vseh mogočih podatkov začne vrteti v glavi, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč. :)

Objavljeno v: nasveti.

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi prenovili stanovanje, na novo opremili otroško sobo ali uredili vrt, ampak ne veste kako?
Oglejte si naše pakete ali pa nas pokličite za nasvet na 059 713 620.

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …