Boemski dom

Napisal/a: Valentina Vovk, 12. February, 2016

Vir: celovito.si, prenovljena kuhinja, dodatki trgovina Formadoma

Igralec, umetnik z boemsko dušo, se je po dolgih letih najemništva odločil za nakup lastnega stanovanja. V približno 100 let stari hiši na obrobju mesta je prepoznal potencial in se odločil za nakup stanovanja. Svoj bodoči dom si je predstavljal kot toplo in urejeno zatočišče, v katerega se bo rad vračal. Stanovanje je bilo ob nakupu v dokaj dotrajanem stanju, saj še ni bilo nikoli zares prenovljeno. Lastnik se je zavedal, da bo potrebna temeljita prenova, zato je poklical nas. Zavedal se je, da takšen projekt zahteva veliko truda, sam pa za to ni imel niti časa, niti znanja. Ker je bil v tistem času vpet v različne projekte, si je želel, da bi prenava stanovanja potekala čim bolj gladko in brez stresa. Tukaj smo se še posebno ujeli, saj je celovit pristop k prenovi in obravnavi posamezne stranke ena izmed naših posebnosti.

Ko sem se odločal za prenovo stanovanja me je najbolj skrbelo kako bo potekalo delo z različnimi mojstri ter časovnimi termini, ker me je veliko ljudi opozarjalo na pogoste težave v sporazumevanju in dogovarjanju z mojstri, ki opravljajo različna dela pri prenovi. Ko sem odkril Celovito sem vedel, da je to to, ker je bilo vse v istem paketu, mojstri, nadzor dela, svetovanje, oblikovanje …


Vir: fotografija Celovito, pogled iz vhoda in iz dnevnega prostora

Vir: fotografija Celovito, enaka pogleda kot zgoraj pred prenovo

Po temeljitem pogovoru smo se odločili, da ustvarimo stanovanje, ki bo na primeren način izražalo svojo zgodovino in se prepletalo z zgodbo lastnika. Potrebno je bilo porušiti nekaj sten, tako da smo prostore odprli in jih med seboj povezali. Majhni temačni prostori so se tako preobrazili v čudovit, svetel in odprt dom. V osrednjem dnevnem prostoru ima glavno vlogo čudovita opečnata stena, ki smo jo ohranili kot vez med starim in novim. Nasproti nje je kamninska peč na drva, ki pozimi pričara domačnost, toploto in prijeten vonj po lesu.

Les nasploh je tukaj pomemben element, saj je po celem stanovanju položen krtačen in oljen hrastov parket. Izjema je le kopalnica, ki je v videzu betona, narejena z microtopingom, ki pa se ponovi še na kuhinjskem pultu.

Vir: fotografija Celovito, pogled v kopalnico, dodatki za dom trgovina Formadoma

Vir: fotografija Celovito, podoben pogled pred prenovo

Vir: fotografija Celovito, obnovljena kuhinja, dodatki trgovina Formadoma

Vir: fotografija Celovito, kuhinja pred prenovo

Kuhinja je nadvse šarmantna prav zaradi kombinacije materialov in tekstur. Betonski pult se odlično sklada z lesenimi, rahlo patiniranimi kuhinjskimi frontami, na katere smo pritrdili stare kljuke iz oken in vrat, ki smo jih shranili še pred pričetkom del. Betonski pult se dviguje še do višine ki jo ima običajno obloga kuhinjskih sten, vendar tukaj, na željo lastnika, prostor nismo zapirali z visečimi omaricami. Rdeč samostoječ hladilnik v retro slogu zato še toliko bolj izstopa in opozarja nase.

Prav poseben čar pa stanovanju vdihujejo stari, od babice podedovani kosi pohištva. Velik predalnik, lesena skrinja, stari foteljčki z lesenimi rokonasloni in še drugi manjši kosi s patino se lepo prepletajo s svežino belih sten in toplino oljenega tlaka.

Mi smo s končnim rezultatom in potekom projekta zelo zadovoljni, še bolj pomembno pa je, da enako čuti tudi lastnik.


Vir: fotografija Celovito, pogled v spalnico, bakrena svetilka trgovina Formadoma

Vir: fotografija Celovito, spalnica pred prenovo

Vir: fotografija Celovito, opečna stena v dnevni sobi in kaminska peč, dodatki trgovina Formadoma

Vir: fotografija Celovito, dnevna soba pred prenovo

Prosili smo ga, da nam odgovori na par vprašanj, ki se nanašajo na njegovo izkušnjo sodelovanja z nami.

Te je kaj (prijetno) presenetilo ob začetku sodelovanja z nami?
Predvsem me je najbolj razveselil način komunikacije, ki je bil odprt, iskren in direkten.

Kaj je tisto kar bi še posebno izpostavili pri sodelovanju z nami? Kaj ti je bilo še posebej všeč?
Predvsem bi izpostavil medsebojno ujemanje na vseh nivojih, tako v dogovarjanju kot v estetskih pogledih kako naj bi stanovanje na koncu izgledalo, da bi bilo prijetno za bivanje, praktično ter predvsem po mojem okusu.

Bi lahko naštel še dve ali tri druge prednosti sodelovanja z nami?
Prav gotovo je ekipa Celovito enkraten team, ki zna prisluhniti, delujejo povezano in se zna prilagoditi na stranko tako v estetskem kot finančnem smislu.

Bi nas priporočili svojim prijateljem ali znancem in zakaj?
Vsekakor sem Celovito priporočil že mnogim, prav zaradi vsega zgoraj naštetega.

Ali bi še kaj dodal?
Celovito je res CELOVITO in sem vesel, da sem vas spoznal.IVAN

Pri fotografiranju stanovanja smo uporabili dodatke za dom iz trgovine Formadoma.

Podatki o projektu:

Čas načrtovanja: 3 mesece
Čas izvedbe: 3 mesece
Investicija: 40.000 EUR

Objavljeno v: projekti, celovita prenova.

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi celovito prenovili hišo ali stanovanje ampak ne veste kako?

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …