Adijo, fuge!

Napisal/a: , 1. August, 2014

Foto: celovito.si

Celovite prenove se lahko zgodijo tudi v enem samem prostoru. Tako smo pred kratkim končali celovito prenovo kopalnice na Štajerskem. A to ni bila prenova kar tako na “horuk”, kot je (pre)pogosto praksa. Čeprav je prostor majhen, je prenova kopalnice zahtevna naloga. Kopalnica “ima namreč vse, kar imajo veliki” in še več. Potrebno je misliti na vodovod, kanalizacijo, elektriko, hidroizolacijo, padce itd.

Foto: celovito.si

Želja naročnika je bila ustvariti sodobno kopalnico, enostavno za vzdrževanje, brez ploščic in brez fug. Za marsikoga morda nenavadno - v kopalnici pa ja morajo biti ploščice, kajne? Pravzaprav ne. Keramične ploščice so sicer zelo hvaležne za uporabo in vzdrževanje, a imajo eno veliko pomanjkljivost - fuge. Fuge s časom postanejo gojišče umazanije, plesni in še kaj.

Obstoječa kopalnica

Obstoječa kopalnica je bila razdeljena na manjši del z WCjem in malce večji s tuš kabino in umivalnikom. Vse skupaj je delovalo zelo utesnjeno, zato smo prostora združili.Ker so bile inštalacije v kopalnici stare več kot 20 let, je bilo potrebno kopalnico povsem ‘sleči’ in jo na novo ‘obleči’.

Prenovili smo vodovodne instalacije, vgradili talno kanaleto za tuš, vgradili talno gretje ter namesto keramičnih ploščic položili t.i. microtopping. To je umetna masa, ki se polaga v večih nanosih. Vsaka plast se posebej pobrusi, na koncu pa se finalna plast zaščiti s poliuretanskim lakom. Takšna površina je brez vsakršnih fug, vendar vgradnja ni najbolj enostavna in je polaganje zahtevno ter traja nekaj dni. Je pa takšen material možno polagati na različne podlage, tudi čez obstoječe ploščice.

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Ko so bila ‘groba dela’ zaključena, smo dodali še armature iz nerjavečega jekla (CEA), vrata brez podbojev (Markelj), po meri izdelano pohištvo in vrsto delajlčkov za končni videz, kot so po meri sešita vreča za umazano perilo, vintiž zabojček “Tahiti” na steni nad WCjem, veliko ogledalo z osvetlitvijo s priročnim snemljivim kozmetičnim ogledalcem (Bosign), Muji-jeva stojalca za zobne ščetke, obešalniki …

Foto: celovito.si

Foto: celovito.si

Celovita prenova kopalnice je tako vsebovala:

Celotna prenova je znašala slabih 14.000 EUR.

Vsega pa ne bi zmogli brez naših mojstrov: Mizarstvo Meznarič, Kolačko&Co, Mizarstvo Markelj, Vodoinstalacije Kerin, Slikopleskarstvo Vojan Jurjec in SGD Strdin.

Objavljeno v: projekti, preobrazba prostora.

Morda tudi vi razmišljate o prenovi?

Bi radi celovito prenovili hišo ali stanovanje ampak ne veste kako?

Kaj pa vi mislite?

blog comments powered by Disqus

Drugi zapisi …